Sentence formation is the process of arranging words grammatically and logically to express a complete thought.
Sentence Formation questions and answers are provided below for you to learn and practice.
Directions: In the questions given below, the sentence has been broken into 5 to 6 parts. Identify these parts and join them to form a meaningful sentence.
Question 1: 1. airport  2. the  3. Rahul  4. to  5. gone  6. has
A. 234156
B. 365421
C. 356241
D. 345621
E. 213654
Answer: B. 365421Explanation: Rahul has gone to the airport.
Question 2: 1. room  2. not  3. was  4. comfortable  5. the
A. 21354
B. 51234
C. 51324
D. 15432
E. 51432
Answer: C. 51324Â Explanation: The room was not comfortable.
Question 3: 1. the  2. library  3. to  4. she  5. went
A. 45312
B. 54213
C. 45132
D. 32541
E. 45321
Answer: A. 45312Â Explanation: She went to the library.
Question 4: 1. Rahul  2. helpful  3. and  4. is  5. kind
A. 23451
B. 13245
C. 14325
D. 31542
E. 14532
Answer:Â E. 14532Â Explanation: Rahul is kind and helpful.
Question 5: 1. charge  2. to  3. him  4. handover  5. the
A. 32154
B. 45123
C. 45321
D. 43512
E. 54213
Answer: B. 45123Â Explanation: Handover the charge to him.
Question 6: 1. wait  2. you  3. will  4. I  5. for
A. 43125
B. 43251
C. 43152
D. 54312
E. 31254
Answer: C. 43152Â Explanation: I will wait for you.
Question 7: 1. the  2. thanks  3. sumptuous  4. meal  5. for
A. 23451
B. 32514
C. 25143
D. 25134
E. 45321
Answer: D. 25134Â Explanation: Thanks for the sumptuous meal.
Question 8: 1. sun  2. the  3. shining  4. is  5. brightly
A. 21435
B. 21345
C. 31254
D. 24132
E. 32514
Answer: A. 21435Â Explanation: The sun is shining brightly.
Question 9: 1. a  2. girl  3. pretty  4. she  5. is
A. 23514
B. 34512
C. 45312
D. 31254
E. 45132
Answer: E. 45132Â Explanation: She is a pretty girl.
Question 10: 1. ran  2. dog  3.  very  4. fast  5. the
A. 32145
B. 45312
C. 52134
D. 54321
E. 52341
Answer: C.52134Â Explanation: The dog ran very fast.
Question 11: 1. exciting  2. an  3. it  4. race  5. was
A. 35241
B. 53241
C. 24315
D. 35214
E. 43125
Answer: D. 35214Â Explanation: It was an exciting race.
Question 12: 1. to  2. mall  3. let's  4. the  5. go
A. 25413
B. 34512
C. 51423
D.35412
E. 35142Â
Answer: E. 35142Â Explanation: Let's go to the mall.
Question 13: 1. few  2. building  3. left  4. the  5. people
A. 14523
B. 15342
C. 15324
D. 23415
E. 24351
Answer: B. 15342Â Explanation: Few people left the building.
Question 14: 1. actor  2. be  3. to  4. he  5. an  6. wishes
A. 462351
B. 523164
C. 463251
D. 624351
E. 463215
Answer: C. 463251Â Explanation: He wishes to be an actor.
Question 15: 1. that  2. expensive  3. very  4. watch  5. isÂ
A. 14532
B. 41523
C. 14235
D. 14523
E. 42351
Answer: A. Explanation: That watch is very expensive.
Question 16: 1. speak  2. chance  3. everyone  4. got  5. to  6. the  Â
A. 625143
B. 346512
C. 346251
D. 321465
E. 435126
Answer: C. 346251Â Explanation: Everyone got the chance to speak.
Question 17: 1. had  2. tea  3. two  4. I  5. of  6. cups
A. 524316
B. 413625
C. 231526
D. 431652
E. 413652
Answer: E. 413652Â Explanation: I had two cups of tea.
Question 18: 1. he  2. airport  3. to  4. gone  5. has  6. the
A. 231564
B. 154362
C. 154632
D. 415362
E. 156432
Answer: B. 154362Â Explanation: He has gone to the airport.
Question 19: 1. to  2. you  3. give  4. will  5. I  6. it
A. 243165
B. 214536
C. 543612
D. 546213
E. 543216
Answer: C. 543612Â Explanation: I will give it to you.
Question 20: 1. ran  2. park  3. he  4. to  5. the
A. 31425
B. 31245
C. 12453
D. 31452
E. 23415
Answer: D. 31452Â Explanation: He ran to the park.
Also Check:
➣ Test your knowledge- Quiz!