Addition With Regrouping Worksheets

Last Updated : 23 Jul, 2025

Addition With Regrouping Worksheets: In this article, we will learn what addition with regrouping is. Also, we will solve some problems based on the concept of addition with regrouping.

Addition with regrouping is basically a type of addition in which we can add two or more numbers to find their total.

What is Addition With Regrouping?

Addition with regrouping (also known as carrying) is a technique used to add numbers together when the sum of digits in any column exceeds 9. In such cases, you "regroup" or "carry over" the extra value to the next column.

For Example,

Let us take a problem and solve it.

Problem: 518 + 273

Solution:

Units column: 8 + 3 = 11 → Write down 1, carry over 1

Tens column: 1 + 7 + 1 = 9

Hundreds column: 5 + 2 = 7

\begin{array}{cccc} & 5 & 1 & 8 \\ + & 2 & 7 & 3 \\ \hline & 7 & 9 & 1 \\ \end{array}

Result: 791

Addition With Regrouping: Solved problems

Problem 1: 456 + 378

Solution:

Units column: 6 +8 = 14 →Write down 4, carry over 1

Tens column: 5 + 7 + 1 = 13 →Write down 3, carry over 1

Hundreds column: 4 + 3 + 1 = 8

\begin{array}{cccc} & 4 & 5 & 6 \\ + & 3 & 7 & 8 \\ \hline & 8 & 3 & 4 \\ \end{array}

Result: 834

Problem 2: 789 + 256

Solution:

Units column: 9 + 6 = 15 → Write down 5, carry over 1

Tens column: 8 + 5 + 1 = 14 → Write down 4, carry over 1

Hundreds column: 7 + 2 + 1 = 10

\begin{array}{cccc} & 7 & 8 & 9 \\ + & 2 & 5 & 6 \\ \hline 1 & 0 & 4 & 5 \\ \end{array}

Result: 1045

Problem 3: 142 + 859

Solution:

Units column: 2 + 9 = 11 → Write down 1, carry over 1

Tens column: 4 + 5 + 1 = 10→Write down 0, carry over 1

Hundreds column: 1 + 8 + 1 = 10

\begin{array}{cccc} & 1 & 4 & 2 \\ + & 8 & 5 & 9 \\ \hline 1 & 0 & 0 & 1 \\ \end{array}

Result: 1001

Problem 4: 653 + 472

Solution:

Units column: 3 + 2 = 5

Tens column: 5 + 7 = 12 → Write down 2, carry over 1

Hundreds column: 6 + 4 + 1 = 11

\begin{array}{cccc} & 6 & 5 & 3 \\ + & 4 & 7 & 2 \\ \hline 1 & 1 & 2 & 5 \\ \end{array}

Result: 1125

Problem 5: 834 + 499

Solution:

Units column: 4 + 9 = 13 → Write down 3, carry over 1

Tens column: 3 + 9 + 1 = 13 → Write down 3, carry over 13 + 9 + 1 = 1

Hundreds column: 8 + 4 + 1 = 13

\begin{array}{cccc} & 8 & 3 & 4 \\ + & 4 & 9 & 9 \\ \hline 1 & 3 & 3 & 3 \\ \end{array}

Result: 1333

Problem 6: 587 + 416

Solution:

Units column: 7 + 6 = 13 → Write down 3, carry over 1

Tens column: 8 + 1 + 1 = 10 → Write down 0, carry over 1

Hundreds column: 5 + 4 + 1 = 10

\begin{array}{cccc} & 5 & 8 & 7 \\ + & 4 & 1 & 6 \\ \hline 1 & 0 & 0 & 3 \\ \end{array}

Result: 1003

Problem 7: 924 + 768

Solution:

Units column: 4 + 8 = 12 → Write down 2, carry over 1

Tens column: 2 + 6 + 1 = 9

Hundreds column: 9 + 7 = 16

\begin{array}{cccc} & 9 & 2 & 4 \\ + & 7 & 6 & 8 \\ \hline 1 & 6 & 9 & 2 \\ \end{array}

Result: 1692

Problem 8: 835 + 147

Solution:

Units column: 5 + 7 = 12 → Write down 2, carry over 1

Tens column: 3 + 4 + 1 = 8

Hundreds column: 8 + 1 = 9

\begin{array}{cccc} & 8 & 3 & 5 \\ + & 1 & 4 & 7 \\ \hline & 9 & 8 & 2 \\ \end{array}

Result: 982

Worksheet: Addition With Regrouping

Problem: Add the following:

1. 472 + 388

2. 951 + 267

3. 103 + 789

4. 684 + 579

5. 738 + 254

6. 425 + 389

7. 543 + 198

8. 896 + 147

9. 624 + 379

10. 718 + 295

Read More,

Comment

Explore